top of page

Paralezia de nerv facial-acupunctura și laseropunctura în tratamentul complex


Pareza faciala reprezinta pierderea abilitatii de a misca muschii faciali, luand forma unei pierderi a simetriei fetei, vizibila mai ales prin afectarea mimicii. Aceasta situatie medicala poate atrage atentia atunci cand observam un colt al gurii mai cazut decat celalalt, vizibil mai ales in timp ce zambim sau vorbim. Cand inervatia muschilor fetei nu mai functioneaza, muschii nu primesc impulsurile necesare contractiei si miscarii. Apare o pareza sau paralizie faciala ce afecteaza o parte a fetei, cu importante efecte functionale si estetice, dar si emotionale.

Pareza faciala este o problema caracterizata prin scaderea fortei musculare la nivelul fetei, aceasta afectand de obicei doar o parte a acesteia (pareza Bell). In majoritatea cazurilor, „slabirea" muschilor este temporara si se poate ameliora odata cu trecerea timpului (semipareza faciala).


Nervii faciali sunt cea de-a 7-a pereche de nervi craniani. Nervii faciali sunt cei care controleaza muschii de la nivelul fetei. Acesti nervi trec printr-un orificiu ingust din creier catre fata. Atunci cand nervul facial este inflamat, invelisul protector al nervului va fi afectat, ceea ce inseamna ca semnalele transmise de la creier catre muschi nu vor fi transmise asa cum trebuie, determinind slabirea sau pareza muschilor faciali (pareza faciala).

Aceasta pereche de nervi preia informatiile motorii de la nivelul fruntii, permitand incretirea acesteia, dar si de la nivel ocular, in momentul strangerii din ochi. Transmite inclusiv miscarile buzelor in caz de fluierat, iar din punct de vedere senzitiv, preia informatiile de la portiunea anterioara a limbii. Nervul facial este responsabil pentru controlul muschilor faciali si a gustului si se extinde din puntea cerebrala pana la muschii faciali si glandele salivare. Acest nerv controleaza si gustul din partea anterioara a limbii.

Aceste functii se deterioreaza cand nervul facial este afectat de-a lungul traseului sau, iar simptomele variaza in functie de nivelul de afectare a nervului.


Tratament


Tratamentul acestei afecțiuni include prescrierea remediilor antiinflamatorii și acupuncturii, numărul de ședințe variază în dependență de gradul de afectare a nervului.

Laseracupunctura- este acupunctura cu fascicol laser concomitent cu acupunctura cu ace, eficientă în tratamentul acestei afecțiuni.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page