Nevralgia de trigemen, cunoscută şi sub denumirea de tic Douloureaux, este o afecţiune care decurge din perturbarea funcţiei nervului trigemen, unul dintre principalii nervi ai feţei. Acesta poartă denumirea de „trigemen” datorită celor trei ramuri terminale ale sale: nervul oftalmic, nervul maxilar şi cel mandibular. Cu alte cuvinte, nervul trigemen controlează senzaţiile tactile şi dureroase de la nivelul creierului la faţă, musculatura folosită pentru mestecat, producţia salivară şi pe cea lacrimală.
Simptomul dominant al nevralgiei de trigemen este durerea pătrunzătoare, care poate apărea oriunde la nivelul feţei, având intensitatea asemănătoare unui electroşoc. Această durere se poate manifesta inclusiv după acţiuni aparent inofensive, precum periajul dinţilor sau bărbieritul.
Nevralgia de trigemen afectează în principal persoanele cu vârsta peste 50 de ani, femeile având un risc mai mare de a suferi de această problemă în comparaţie cu bărbaţii. Potrivit Institute of Neurological Disorders and Stroke, 12 americani din 100.000 se confruntă anual cu nevralgia de trigemen. O anomalie a vaselor de sânge, hipertensiunea arterială şi scleroza multiplă se numără printre principalele cauze ale acestei afecţiuni.
Nevralgia de trigemen: simptome
Durerea cauzată de nevralgia de trigemen este localizată, de regulă, pe o parte a feţei şi durează câteva secunde ori minute, dar sunt şi cazuri în care poate persista până la câteva zile sau luni, cu scurte perioade de remisie. Particular nevralgiei de trigemen este durerea intensă care survine spontan sau care poate fi provocată de anumiţi stimuli, precum masticaţia, respiraţia, deglutiţia, curentul de aer rece, periajul dinţilor, spălatul feţei etc.
Durerea specifică nevralgiei de trigemen, localizată de regulă în obraji, maxilar, gingii, buze, ochi sau frunte, poate urma astfel de tipare:
Durerea debutează brusc, este foarte intensă şi percepută ca un cuţit înfipt în zona respectivă sau ca un electroşoc
Episoadele spontane de durere sunt declanşate de mestecat, periajul dentar sau atingerea feţei
Durerea se menţine pentru cel puţin 20 de secunde până la câteva minute
Unele persoane se pot confrunta cu dureri care persistă zile, luni sau chiar ani, cu perioade de remisie şi lipsă completă de simptome
Senzaţie de arsură şi durere resimţită ca o presiune înaintea apariţiei durerii specifice nevralgiei de trigemen
Durerea se manifestă, de regulă, pe o singură parte a feţei, într-un anumit punct, rareori radiază spre alte zone
Odată cu trecerea timpului, durerea se amplifică şi apare mai des
Alte simptome care pot însoţi durerea specifică nevralgiei de trigemen sunt:
anxietatea (persoana respectivă se teme să îşi mai atingă faţa sau evită anumite gesturi care ştiu că i-ar putea declanşa durerea)
spasme faciale (ticuri dureroase)
lăcrimare excesivă
rinoree
umflarea feţei
transpiraţie excesivă
dureri de cap, de gât sau de umeri
Dacă durerile faciale persistă, se agravează sau nu cedează ca urmare a administrării analgezicelor, adresaţi-vă de urgenţă medicului pentru un diagnostic corect şi un tratament care vă poate ameliora simptomele. Cu cât nevralgia de trigemen este depistată mai devreme, cu atât riscul de complicaţii este mai redus, iar tratamentul este mai eficient.
Cauze
Majoritatea persoanelor consideră că durerea este provocată de un abces dentar, mai ales că aceasta debutează după sau în timpul periajului dentar. Realitatea este însă că, de multe ori, nevralgia de trigemen este cauzată de cu totul alte probleme de sănătate.
Cauza nevralgiei de trigemen este reprezentată de presiunea exercitată de un vas de sânge anormal pe nervul trigemen, care nu mai funcţionează corect. Înaintarea în vârstă poate fi un factor care determină rigidizarea vaselor sanguine şi, implicit, afectarea nervului trigemen, la fel şi scleroza multiplă, care deteriorează teaca de mielină care are rolul de a proteja anumiţi nervi.
Însă există şi alte posibile cauze ale nevralgiei de trigemen. Acestea sunt reprezentate de:
Accidentul vascular cerebral
Traumatismele cranio-faciale
Diverse intervenţii chirurgicale
O tumoră cerebrală
Hipertensiunea arterială
O serie de afecţiuni pot mima simptome specifice nevralgiei de trigemen, însă cu mici diferenţe, precum:
Pulpita acută – durerea este foarte puternică, iradiază în toată faţa şi este accentuată de căldură
Tratamentele de canal efectuate incorect
Erupţia dentară
Alveolita postextracţională – durerea este persistentă şi apare la câteva zile de la extracţie
Infecţiile bacteriene
Parodontita acută (durerea este puternică, localizată şi se ameliorează la rece) sau cronică (durerea este surdă şi nu are o localizare precisă)
Rinosinuzita
Osteita osului maxilar
Tumorile benigne sau maligne din sfera ORL
Litiaza salivară – se manifestă prin inflamarea şi mărirea în volum a glandelor salivare şi durere care se înrăutăţeşte după mese
Molari de minte incluşi – aceştia nu reuşesc să erupă complet sau deloc în poziţia normală şi rămân fixaţi în osul maxilar sau mandibular, provocând durere puternică, febră, dificultate în mestecare şi imposibilitatea de deschidere a cavităţii orale.
Anumiţi factori pot declanşa durerea specifică nevralgiei de trigemen, cum ar fi:
Periajul dentar
Bărbieritul
Atingerea feţei
Mâncatul sau băutul
Vorbitul
Zâmbetul
Spălarea pe faţă
Curenţii de aer rece
Comments